3 tips om de prijs van zonnepanelen te berekenen

Europa kreunt onder een hittegolf. Ook België blijft niet achter en een sproeiverbod werd in grote delen van het land realiteit. Intussen verandert iedere grasweide in een sahara en vinden egeltjes geen drinkwater meer. Gelukkig hebben die zonne-uren ook enkele voordelen, zeker wanneer we even kijken naar ons dak. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het beslist interessant zijn om er een paar aan te schaffen. Bovendien kan je met onderstaande drie tips ook zelf de eerlijke prijs voor zonnepanelen berekenen.

Veel spelers op de markt van zonnepanelen

Recent vervoegde ook Ikea de markt van de duurzame energie. In feite gaat het om zonnepanelen die afkomstig zijn van de Britse firma Solarcentury. Bovendien worden die zonnepanelen ook gewoon door hen gemonteerd. Dankzij andere grote spelers zoals EDF Luminus en Engie Electrabel zorgt dat voor een grotere prijsconcurrentie, met betere prestaties en lagere terugverdientijden tot gevolg. Lange tijd bedroeg de terugverdientijd voor duurzame energie negen tot tien jaar. Sinds kort kan die terugverdientijd zelfs teruglopen tot slechts zes jaar, zoals ook Ikea in haar advertenties aanhaalt.

De vraag rest natuurlijk welke speler de beste prijs-kwaliteit-verhouding aanbiedt. Is Ikea de goedkoopste speler zoals ze zelf aanhalen? Een onderzoek van ODE (Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen) heeft dat ontkracht. Hieronder vind je drie tips voor het daadwerkelijk berekenen van de prijs van zonnepanelen.

1. Bepaal het gewenst vermogen

De prijs van een zonnepaneel moet steeds vergeleken worden met het vermogen ervan. Een hoger vermogen resulteert vaak in een hogere prijs. Om die reden bereken je in de eerste plaats het gewenste vermogen van jouw installatie: te veel zonne-energie opwekken is immers nergens goed voor.

Het vermogen van de installatie is afhankelijk van het verbruik van jouw gezin. Hiervoor kan je uiteraard aan het cijferen slaan op basis van de gegevens van vorige jaren. Een eenvoudige stelregel is echter: 1.000 kWh per persoon per jaar. Voor drie inwoners zal je dus kiezen voor een PV-installatie die tot 3.000 kWh per jaar kan leveren.

Bovenstaande gemiddelde waarde houdt overigens geen rekening met het gebruik van bijzondere toestellen. Ook het gebruik van een warmtepomp kan de benodigde hoeveelheid zonne-energie sterk beïnvloeden.

2. Reken om naar wattpiek

Een eerste probleem waar we tegenaan lopen heeft te maken met hoe PV-panelen uitgedrukt worden. Hun waarden zijn immers steeds weergegeven in wattpiek (Wp) en niet in kilowattuur (kWh). Het omrekenen naar wattpiek is gelukkig vrij eenvoudig.

Voor België gebruiken we een omrekeningsfactor van 0,9. In het eerdere voorbeeld waarbij we nood hebben aan een installatie van 3.000 kWh, moeten we dus eigenlijk kiezen voor een installatie van 3.333 Wp. Op basis van dit cijfer kan je offertes opvragen en de zonnepanelen prijs vergelijken.

3. Bereken de zonnepanelen prijs

Naast het opvragen van offertes kan je ook zelf een richtprijs berekenen voor jouw installatie. Hiervoor kan vertrokken worden van marktgemiddelden waarbij de prijs per Wp tussen 1 en 1,5 euro bedraagt. Hierbij is een en ander afhankelijk van de grootte van de installatie, de kwaliteit van de installatie en het rendement. Volgens het ODE is 1,4 euro per Wp voor particulieren een eerlijke prijs.

Het is belangrijk om te weten dat de bekomen zonnepanelen prijs steeds exclusief btw wordt meegegeven. Het volstaat dus niet automatisch om het aantal wattpiek maal 1,4 te doen. Bovenop de bekomen zonnepanelen prijs moeten we immers ook nog de btw berekenen. In Vlaanderen bedraagt het btw-tarief 21%, maar is er in sommige gevallen wel een lager tarief van 6%. Door het lager btw-tarief is het soms ook interessanter om toch maar een jaartje te wachten vooraleer je de zonnepanelen plaatst. Het tarief is immers niet van toepassingen op nieuwe woningen.

Maken we de berekening voor het eerder gestelde gezin van drie persoon, rekening houdende met een btw-tarief van 6%, dan bekomen we een zonnepanelen prijs van ongeveer 4.950 euro. In die zonnepanelen prijs schuilt uiteraard ook nog wat onderhandelingsmarge.

Deel deze artikelShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin