6 tips voor het onderhoud van een plat dak

Je dak onderhouden? Wij geven 6 handige tips!

Wanneer u onder een plat dak leeft, doet u er goed aan deze twee keer per jaar te inspecteren en wanneer nodig te onderhouden. Inspectie kan het beste uitgevoerd worden in de lente en de herfst. Dit geldt al helemaal wanneer u een bitumen dakbedekking heeft. In de zomer wordt bitumen wat zachter, terwijl het in de winter juist makkelijker versplintert doordat het harder wordt. Om uw dak niet onnodig te beschadigen, is het dus belangrijk om een goede periode uit te kiezen om uw dak te controleren.

1.Het dak reinigen

Een plat dak vereist wat meer onderhoud dan een schuin dak. Er kan namelijk van alles op blijven liggen. Bladeren, algen, mos en eventueel ander vuil moet dus worden verwijderd. Dit gebeurd met behulp van een harde bezem en/of water.

2. Het mos verwijderen

Mos is makkelijk te verwijderen met een licht bestrijdingsmiddel. Wanneer u grind op uw dak heeft liggen, kan het ook helpen om dit eens te keren met een hark of bezem.

3. Het herstellen van blazen

Wanneer er blazen ontstaan onder uw dakbedekking, is er onderhoud nodig om te voorkomen dat u met een lekkage opgezadeld komt te zitten. Om het dak te herstellen moeten de blazen opengesneden worden (in kruisvorm).
De vier hoeken vouwt u vervolgens naar buiten, zodat alles goed kan drogen. Hierna is het belangrijk Derbimastic aan te brengen aan de binnenkant van de repen dakbedekking, voor deze weer dichtgevouwen worden. Strijk nog wat mastiek over de snijnaden en breng over het kruis een glasvezelband aan. Werk het af met een laatste laag Mastiek.

4. Een verweerd dak ‘regenereren’

Het regeneren van een verweerd plat dak kan een duurdere renovatie enige jaren uitstellen. Belangrijk is dat het dak eerst goed schoon is en grote scheuren en blazen dicht en behandelt zijn. Vervolgens kunt u het dak gelijkmatig instrijken met Derbiliquid voor een waterdichte coating. Door het regenereren worden niet alleen kleine scheurtjes gedicht, maar ook het onderliggende bitumen wordt verstevigd. Na ongeveer 24 uur is de coating droog. Controleer dus eerst of het niet gaat regenen voor u aan de klus begint.

5. Het controleren van de afwerking

Behalve de dakbedekking, is het ook belangrijk de aansluitingen met muren, schoorstenen etc. te controleren om lekkages voor te zijn. Mocht de afwerking aan herstel toe zijn, dan kunt u hier ook Derbimastic voor gebruiken.

6. Het reinigen van de dakgoot

Dakgoten kunnen, wanneer ze in slechte staat verkeren scheuren of afbreken. Belangrijk is dus uw dakgoot regelmatig te controleren op zwakke plekken, zodat deze schade voorkomen kan worden. Ook de regenpijp moet zo nu en dan van binnen gereinigd worden om bladeren, mos en aanslag te verwijderen. Zo zal u verstoppingen voor zijn.

Het reinigen en onderhouden van dakwerken is zeer belangrijk om schade en grote kosten te voorkomen. Roozenburg dakwerken helpt u hier graag bij. Bij ons bent u altijd welkom voor hulp en/of advies.