Bekijk of jouw dak geschikt is voor groene energie

Wil als particulier of bedrijf beter omgaan met energie? Dan is het installeren van een zonneboiler of zonnepanelen de ideale manier. De boiler en panelen wekken zeer voordelige groene energie op, die ook nog eens een pak milieuvriendelijker is dan andere gangbare energiebronnen. Om meer en meer organisaties, bedrijven en ook particulieren aan te moedigen om deze opwekkers van groene energie aan te schaffen, werd sinds kort de Zonnekaart geïntroduceerd. Deze online tool is ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap (VEA) en laat heel eenvoudig zien of jouw dak goed geschikt is voor een zonneboiler of –panelen. Bovendien wordt een inschatting van de kostprijs en terugverdientijd gemaakt.

Op het ogenblik is één op de acht Vlaamse gebouwen voorzien van zonnepanelen of zonneboilers. Dat wil de regering graag wat laten toenemen. Daarom wordt iedere Vlaming gestimuleerd om de zonnekaart te raadplegen en zo te zien wat de mogelijkheden zijn.

Controleer de Zonnekaart: is jouw dak groen, geel of oranje?

Met de zonnekaart wordt eenvoudig weergegeven of jouw dak geschikt is voor zonneboilers- en panelen. Hiervoor vul je je adres is en het resultaat verschijnt meteen

  • Groen: Is jouw woning of bedrijf groen gekleurd? Dan is je dak optimaal geschikt voor het plaatsen van zonneboilers en –panelen.
  • Geel: Kleurt je huis of zakelijke pand geel? Dan betekent het dat je dak voldoende bruikbaar is voor het plaatsen van zonneboilers of –panelen en dus het opwekken van je eigen groene energie.
  • Oranje: Een oranje kleur op de locatie van je bedrijf of woonhuis betekent dat je dak beperkt tot niet bruikbaar is voor een zonneboiler of –panelen.

Daarnaast berekent de Zonnekaart voor ieder groen (ideaal geschikt) of geel (bruikbaar) gekleurd dak wat de kosten zijn voor het plaatsen van de installatie en wat de totale tijd is die nodig is voor het terugverdienen van de zonneboiler of de panelen. Zo kun je zelf een goede afweging maken voor het al dan niet plaatsen ervan.
De Zonnekaart geeft daarmee zowel de kosten als de baten helder weer en levert heldere inzichten over jouw situatie.

Een gepersonaliseerde berekening maken

Standaard gaat de Zonnekaart in haar berekening uit van het gemiddelde verbruik van een doorsneegezin. Uiteraard kun je de instellingen ook helemaal aan je eigen situatie aanpassen, zodat je een gepersonaliseerde berekening voorgeschoteld krijgt. Voor organisaties als scholen, supermarkten en bedrijven kan de Zonnekaart ook voor grootverbruik ingesteld worden.

Direct op de Zonnekaart controleren of jouw dak geschikt is voor het opwekken van groene energie

Ben je benieuwd geworden of een zonneboiler of zonnepanelen ook op jouw dak passen? Bekijk dan gauw de Zonnekaart op: http://www.energiesparen.be/zonnekaart