Dakbedekking voor een plat dak kiezen

Wanneer je dakwerken of een dakrenovatie aan je plat dak gaat uitvoeren, dan is het kiezen van de geschikte dakbedekking één van de grootste uitdagingen. Een goede dakbedekking voor een plat dak voldoet namelijk aan erg uiteenlopende eisen. Zo is het bestand tegen allerlei weersomstandigheden en houdt het de koude in de winter en de warmte in de zomer buiten. Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor platte daken, bestaande uit diverse materialen, met elk hun eigen voor- en nadelen. Wij overlopen de belangrijkste.

Verschillende soorten dakbedekking

Om het verschil in dakbedekking voor platte daken aan te duiden, overlopen we enkele voor- en nadelen en de prijzen per vierkante meter van enkele materialen.

EPDM voor plat dak

EPDM dakbedekking wint tegenwoordig enorm aan populariteit. Dit komt vooral door de goede eigenschappen van EPDM en de lange levensduur. Omdat in EPDM rubber verwerkt is, is het elastisch en is de kans op scheuren minimaal. Daardoor kun je er ook goed overheen lopen zonder dat het scheurt.

Een voordeel is dat EPDM in één geheel gesneden kan worden. Hierdoor heb je geen last van naden in je dak en is er geen kans dat naden loslaten. Daarnaast is de dakbedekking enorm goed bestand tegen uv-licht, extreme weersomstandigheden en is onderhoud nauwelijks nodig. Mocht er toch schade ontstaan, dan is het bovendien eenvoudig te repareren.

De levensduur van EPDM kan oplopen tot minimaal 50 jaar. Het is wel een iets duurdere dakbedekking. Gemiddeld betaal je zo’n € 50,- per vierkante meter. Toch compenseren de positieve eigenschappen de hoge prijs. Is je dakbedekking van je plat dak aan vervanging toe? Dan is een EPDM dak absoluut het overwegen waard.

Roofing dakbedekking

Roofing of bitumen is momenteel nog de meest populaire en meest gebruikte dakbedekking voor platte dak. Roofing wordt gewonnen uit aardolie, die is ontdaan van vloeibare stoffen als diesel en benzine. Deze dakbedekking wordt aangebracht door banen roofing aan het dak te branden. De banen moeten elkaar wel overlappen zodat eventuele naden goed waterdicht zijn.

De kwaliteit van roofing is goed. Bovendien kan de dakbedekking goed met isolatie gecombineerd worden. Gemiddeld betaal je zo’n € 40 per vierkante meter voor roofing. Toch zal vermoedelijk in de toekomst steeds meer gekozen worden voor EPDM, gezien de goede eigenschappen.

Groendak

Een groendak is een ideale dakbedekking voor je plat dak als je meer buitenruimte wilt creëren. Bovendien is het een erg duurzame keuze. Belangrijke voorwaarden hiervoor zijn een stevige dakconstructie en een goede isolatie die waterafstotend is.

Afhankelijk van welk soort groendak je kiest is vrijwel alle vegetatie mogelijk. Wil je niet teveel onderhoud aan je groendak, dan kies je best voor een extensief groen dak. Dit dak is voornamelijk voorzien van vetplanten die geen onderhoud vergen. Heb je groene vingers en vind je het geen probleem om je dak te onderhouden, kies dan voor een intensief groen dak. Over zulk dak kun je lopen en vrijwel alle planten, bloemen en zelfs bomen planten.

PVC dakbedekking

Een andere dakbedekking voor een plat dak is een PVC. Deze bestaat uit kunststof die met lijm of warme lucht aan het dak vastgemaakt kan worden.

Een groot nadeel van PVC is dat de bedekking na enkele jaren al flink kan verzwakken en zo de kans op scheuren erg groot is. Hierdoor is de levensduur van PVC dakbedekking niet erg lang en wordt het meestal niet aangeraden. Kies je voor je dakwerken wel voor PVC, dan betaal je gemiddeld € 45,- per vierkante meter.

De prijs van dakbedekking bepalen

Hoewel elk soort dakbedekking zijn richtprijs per vierkante meter heeft, is de prijs uiteindelijk wel afhankelijk van enkele factoren:

  • Schaf je nieuwe dakbedekking aan die geschikt is om over de oude te plaatsen, dan zul je goedkoper uit zijn dan wanneer je eerst de oude dakbedekking eerst nog moet verwijderen.
  • Tijdens het plaatsen kun je ook kiezen voor nieuwe isolatie. Dit vereist uiteraard een grotere investering. Bij veel energiewinst kan je echter wel heel wat kosten besparen. Bovendien voorziet de overheid heel wat aantrekkelijke renovatiepremies.
  • Hoe groter het oppervlakte van je dak, hoe meer vierkante meters je betaalt.
  • Als je dak moeilijk te bereiken is en er daardoor speciale apparatuur bij komt kijken, dan kan dit de prijs fel beïnvloeden.
  • De ene dakbedekking is moeilijker te plaatsen dan de andere. Dit zal natuurlijk de prijs erg beïnvloeden