Isolatiepremies snel verdient

De Belgische overheid wil dat we allemaal meewerken aan een bewustere omgang met energie. Daarom draagt ze haar inwoners op om uiterlijk in 2020 te zorgen voor beter geïsoleerde daken in onze woningen. Staat je dakisolatie nog niet op punt? Dan kan je best eens te raden gaan bij een dakwerker. Je hoeft hierbij geen schrik te hebben voor hoge kosten bij het isoleren van je woning, want de overheid heeft verschillende aantrekkelijke renovatiepremies opgesteld. Deze kun je eenvoudig bij je netbeheerder aanvragen en de hoogtes ervan zijn afhankelijk van wie het werk uitvoert.

Dakisolatienorm 2020

“Tegen 2020 moeten alle daken die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.” –  Vlaamse overheid

Heb je vragen bij de norm? Wij helpen je graag verder met onze handige gids.

Je dakisolatie zelf plaatsen of een aannemer inhuren

Ga je zelf aan de slag met het (beter) isoleren van de zolder, dan kun je hiervoor een renovatiepremie van € 3,- per vierkante meter krijgen. Laat je je dak- of zolderisolatie door een professionele aannemer plaatsen, dan bedraagt de premie € 6,- per vierkante meter. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal dient in beide gevallen tenminste 4,5 m²K/W te bedragen.

Je buitenmuren langs buiten of langs binnen laten isoleren

Via de buitenmuren van je woning kan ook veel warmte verloren gaan en daarom is het slim om ze goed te laten isoleren. Je kunt dit zowel langs buiten als langs binnen laten doen. De renovatiepremie bedraagt voor beide varianten € 15,- per vierkante meter. Isoleer je langs buiten dan moet de Rd-waarde minimaal 3 m²K/W zijn. Isoleer je langs binnen dan moet de Rd-waarde minstens 2 m²K/W zijn en moet je tevens een aannemer of architect voor de klus aannemen.

Je spouwmuren isoleren

Voor een optimale energiebesparing is het verstandig om ook je spouwmuren goed te isoleren. Sinds 2018 is de renovatiepremie die je hiervoor kunt krijgen € 5,- per vierkante meter. Je dient een vakkundige aannemer in te huren die de spouw geheel vult met isolerend materiaal en de spouw moet minstens 5 centimeter breed zijn, teneinde voor de premie in aanmerking te komen.

Je vloer of kelder isoleren

Wil je je vloer of kelder isoleren? Ook dan kun rekenen op een fijne premie van € 6,- per vierkante meter. De Rd-waarde van het gebruikte isolerende materiaal moet dan wel minstens 2 m²K/W zijn.

De voorwaarden en de procedure bij het aanvragen van de isolatiepremie

De netbeheerders Infrax en Eandis zorgen voor de uitbetaling van de renovatiepremies. Voordat je direct aan de slag gaat met de aanvraag ervan is het goed om eerst de voorwaarden door te nemen.

Voorwaarden

  • Je woning is voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten ligt in het Vlaamse Gewest.
  • Met uitzondering van de dakisolatie dienen alle werken door gecertificeerde aannemers te worden verricht. Gaat het om na-isolatie dan kun je de isolatiewerken ook door een architect laten controleren en begeleiden.
  • In de meeste gevallen zijn er vaste richtlijnen, zoals de minimale Rd-waarden waar je je strikt aan moet houden.

Je premies aanvragen

Eerst moet je weten onder welke netbeheerder je valt: Eandis (Gaselwest, Imea, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas) of Infrax (Infrax West, Inter-Energa, Iveg en PBE). Contacteer vervolgens je netbeheerder, zodat je exact weet op hoeveel renovatiepremie je kunt rekenen. Laat daarna de isolatie uitvoeren en stuur je facturen binnen het jaar naar je netbeheerder op, zodat je je isolatiepremies kunt ontvangen.

Aanvullende financiële voordelen

Naast de genoemde premies kun je nog meer financiële voordelen krijgen bij het isoleren van je woning. Zo kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21% btw), een totaalrenovatiebonus (een extra premie wanneer je in minimaal vijf jaar op minstens drie wijzen effectief energie bespaart) en van gemeentelijke premies voor isolatiewerken.