Leien

Leien is al eeuwenlang een populaire vorm van dakbedekking. Natuurleien, kunstleien, ze zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Een leien dak is duurzaam en goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. We vertellen u graag alle voordelen van het plaatsen van een leien dak.


Plaatsen van leien op hellend dak

U hebt ze ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen, de herkenbare leien op allerlei soorten daken. Wist u dat ze met vele verschillende texturen aangebracht kunnen worden? Hieronder staan de populairste texturen weergegeven, zodat u een beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden.

Dubbele dekking

 • Meest toegepaste manier voor het plaatsen van leien
 • Geschikt voor alle rechthoekige leien en te gebruiken op alle mogelijke daken
 • Wijze van dekking is niet afhankelijk van de windrichting
 • Overal twee leidiktes boven elkaar

Enkelvoudige ruitdekking

 • In het midden van elk element 1 leidikte
 • Wijze van dekking onafhankelijk van windrichting
 • Goedkoper dan dubbele dekking

Enkelvoudige horizontale dekking

 • Minder leien nodig, daarom goedkoper dan enkelvoudige ruitdekking
 • Plaatsrichting afhankelijk van overheersende windrichting
 • Niet geschikt voor huizen blootgesteld aan extreme weersomstandigheden

Halfsteensverband

 • Geen haken of nagels zichtbaar
 • Bijzonder strak effect
 • Horizontaal verlengend effect

Quarto

 • Verticaal effect
 • Kan zowel in groot als in klein formaat
 • Plaatsrichting niet afhankelijk van windrichting

Typen leien voor hellend dak

Als u kiest voor een leien dakbedekking, heeft u vervolgens de keuze uit drie soorten leien. Kunstleien, natuurleien en bitumineuze leien zijn zowel in een vierkante als in een rechte vorm verkrijgbaar. Daarnaast kunt u kiezen uit een rechte of afgeronde leisteen. Om het verschil aan te geven, zetten we de kenmerken van de kunst- en natuurleien voor u op een rijtje.

Natuurleien

Natuurleien zijn, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig uit de natuur. In Europa, Azië, Afrika en Amerika wordt leisteen uit steengroeven gehaald. Omdat de leisteen uit allerlei verschillende steengroeven afkomstig is, is het aanbod kleuren en texturen erg divers. Als u ervoor kiest om natuurleien op uw dak te laten plaatsen of te laten vervangen, bent u verzekerd van een dak met een specifieke, unieke uitstraling. In vergelijking met kunstleien liggen de kosten van natuurleien hoger, maar ze gaan daarentegen wel een leven lang mee.

Kunstleien

Kunstleien zijn niet afkomstig uit steengroeven, maar worden gemaakt van vezelcement. Bij Roozenburg werken we met de leien van Eternit. De vezelcementleien zijn onderling precies hetzelfde van samenstelling, waardoor er een uiterst strak dakwerk mogelijk is. Vooral voor moderne, strakke villa’s zijn kunstleien zeer geschikt, simpelweg omdat er met deze leien architectonische dakontwerpen mogelijk zijn. Of u nu kiest voor de klassieke, matte leien met rechte randen of leien met een moderne look, de leien van Eternit zijn waterdicht, vorstbestendig en hebben een continue buigsterkte.

Bitumen leien (bitumineuze leien)

Bitumen leien worden ook wel dakshingles genoemd. Deze lichte, flexibele leien zijn gemaakt van lange stroken bitumen. Het materiaal kan gemakkelijk op maat worden gesneden. Deze leien zijn geschikt voor allerlei soorten bouwwerken. Zowel voor carports en tuinhuisjes als voor steile daken is dit type lei een zeer goede keuze.

Twijfelt u over welk type lei voor uw woning het meest geschikt is? U kunt altijd bij ons terecht voor allerlei vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Leien dak en onderhoud

Het reinigen van een leien dak is na verloop van tijd noodzakelijk. Door de jaren heen krijgt een leien dak heel wat te verduren. Wij zorgen ervoor dat uw dak er weer schoon en strak uitziet, mos en algen zullen niet langer de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Door de eroderende werking van neerslag wordt de oorspronkelijke kleurlaag van de leisteen steeds dunner en verdwijnt op den duur. Algen, mos en andere vervuiling versnellen dit proces. Wilt u de strakke, schone uitstraling van uw dak zo lang mogelijk bewaren? Wij staan voor u klaar! Voor meer informatie over de kosten van het reinigen van uw dak kunt u altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.

Leien dak en dakisolatie

Tijdens het aanbrengen van leisteen op uw dak, is het ook mogelijk om de dakisolatie gelijk mee te nemen. Een goed gemonteerde isolatie scheelt enorm op de stookkosten. Roozenburg Group verzorgt zowel het plaatsen van de leien, als het aanbrengen van de isolatie. Het is zowel mogelijk om aan de binnenzijde te isoleren, als de dakisolatie aan de buitenzijde aan te brengen. Bent u benieuwd naar de kosten van het plaatsen van dakisolatie? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Wat kost het aanbrengen van leien op het dak?

Afhankelijk van de prijs per m2 van het type lei, de textuur en het dakoppervlak bepalen we de totaalprijs van het project. Bij Roozenburg Group bent u er in ieder geval van verzekerd dat u een dak boven uw hoofd heeft dat jarenlang meegaat. De beste producten en de meest hoogwaardige kwaliteit, wij gaat tot het uiterste om uw huis te voorzien van een goed dak. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Andere diensten