Nieuwe dakpannen vs. recuperatiedakpannen

Dakwerken uitvoeren bij jou thuis: kies je voor nieuwe dakpannen of recuperatiedakpannen?

Ben je bezig met het renoveren van een oud pand zoals een landhuis, een hoeve of een pastorie? Dan is het natuurlijk ideaal om bij het herstellen van het dak te kiezen voor een passende dakpan. Heel vaak wordt er daarom gekozen voor recuperatiedakpannen, voornamelijk omdat deze qua sfeer goed bij het oude gebouw passen. Maar ook wanneer je een nieuwe woning bouwt, kan een bedekking met authentiek ogende dakpannen erg mooi zijn. Toch kan je best, voor je kiest voor recuperatiedakpannen, even stilstaan bij de voor- en nadelen ervan. Wij nemen ze voor je door.

De kwaliteit van recuperatiedakpannen is niet gegarandeerd

In tegenstelling tot nieuwe dakpannen kunnen gerecupereerde dakpannen niet met een kwaliteitsgarantie geleverd worden. Zo kun je dus niet profiteren van een garantieperiode van tientallen jaren, waarbij ook de vervangingskosten inbegrepen zijn.

De oude dakpannen kunnen afwijken qua formaat

In het verleden werden dakpannen lang niet altijd in een standaard formaat gemaakt. Dit maakt het plaatsen van een nieuw dak met recuperatiedakpannen een hele karwei. Bovendien passen oude dakpannen vaak niet goed op elkaar, waardoor je meer aandacht moet besteden aan het vermijden van lekkages tijdens regenbuien.

Dakwerken met recuperatiedakpannen zijn zeer arbeidsintensief

Gerecupereerde dakpannen zijn niet voorzien van standaard bevestigingsmaterialen. Iedere dakpan moet dan ook individueel voorzien worden van uitsparingen voor de nagels. Dit neemt niet alleen veel tijd in beslag, maar vergroot ook het risico op het breken van de oude dakpannen.

Oude dakpannen bieden geen goede isolatie

Vroeger schonk men weinig aandacht aan de isolerende waarde van dakpannen. Hierdoor krijg je met recuperatiedakpannen al snel te maken met het feit dat je dak niet goed geïsoleerd is tegen koude en regen. Deze invloeden van buitenaf kunnen je oude dakpannen daarnaast ook flink beschadigen.

De recuperatiedakpannen zijn zeer gevoelig voor breuken

Wanneer je gebruikmaakt van oude dakpannen, is de kans groot dat ze reeds beschadigd zijn. Blootstelling aan vorst kan ervoor zorgen dat er flinterdunne scheurtjes of barsten in de dakpannen aanwezig zijn. Zelf zal je deze misschien niet zo snel zien, maar onderhuids kunnen de oude dakpannen er bijzonder slecht aan toe zijn.

Oude dakpannen kunnen snel onbruikbaar worden

Dakpannen en dakgedeeltes als de noordbomen en vorsten werden vroeger met mortel vastgezet. Wanneer nu de dakpannen worden afgebroken om te dienen als recuperatiedakpannen, leidt dit erg vaak tot beschadiging, waardoor heel wat dakpannen simpelweg onbruikbaar worden. Als gevolg hiervan zijn deze recuperatiegedeeltes redelijk schaars, waardoor ook de prijs ervan flink omhoog wordt gedreven.

De Oude Pottelbergse Pan 451: een formidabel alternatief voor de recuperatiedakpannen

Zoals je hebt kunnen lezen is het gebruik van gerecupereerde dakpannen voor je dakwerken dus beslist niet zonder risico’s. Toch blijft de rustieke uitstraling en de historische allure ervan een grote aantrekkingskracht houden op zeer veel mensen. Gelukkig is er tegenwoordig met nieuwe dakpanvarianten als de Oude Pottelbergse Pan 451 een formidabel alternatief voor de oude dakpannen. Deze heeft de prachtige authentieke uitstraling van de gerecupereerde dakpan, maar is gemaakt met de hedendaagse kwaliteit. Met de Oude Pottelbergse Pan 451 ben je verzekerd van maar liefst 30 jaar garantie.