Plat dak isoleren: de voor- en nadelen

Als je een dakrenovatie van een plat dak wilt uitvoeren, dan kan je dit op verschillende manieren doen. In dit artikel bespreken we de verschillende wijzen waarop je een plat dak kan isoleren, alsook enkele soorten dakbedekkingen die je kunt kiezen.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak breng je de dakisolatie rechtstreeks op de dakconstructie aan. Op deze manier zal het dak minder last hebben van temperatuurwisselingen, omdat het zich aanpast aan de warmte in de ruimte eronder. Hierdoor is het dak minder gevoelig voor krimpen en uitzetten. Bovendien is een warm plat dak, afhankelijk van de gekozen dakisolatie, veel gemakkelijker te belopen.

Opbouw isolatie

Wanneer je het dak volledig gestript hebt van de oude dakbedekking, blijft enkel de dakconstructie over. Op het dakbeschot wordt een dampwerend folie aangebracht die condensvorming in de dakisolatie voorkomt.

Vervolgens wordt bovenop de folie de isolatieplaten aangebracht. Afhankelijk van het soort materiaal, zijn deze platen bestand tegen vocht en tegen krimpen en uitzetten. Direct over de isolatieplaten kun je dan een dakbedekking aanbrengen. Deze voorkomt dat de isolatieplaten met vocht in aanraking komen.

Ten slotte kun je ervoor kiezen om hierover tegels of grind aan te brengen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dakrand ook te verhogen. Als de isolatieplaten namelijk te dik zijn en boven de dakrand uitkomen, stroomt regenwater direct over het dak heen.

Voordelen van een warm plat dak

• Met een warm dak isolatie wordt je dakconstructie goed beschermd.
• Deze wijze biedt een hoge isolatiewaarde.
• Eventuele hoeken in het dak zijn gemakkelijker te isoleren.

Nadelen van warm dak isolatie

• De warm dak isolatie kan arbeidsintensief zijn.
• Doordat het dak aan de buitenkant geïsoleerd wordt, kan dit enkel bij mooi weer.
• Als bovenste laag loopt de dakbedekking altijd meer risico op beschadiging.

Koud plat dak

Bij een plat dak isoleren volgens de koud dak methode, wordt de dakisolatie juist aangebracht onder het dakbeschot, dus van binnenuit. Omdat de dakisolatie aan de binnenzijde worden gemonteerd, staat het dak voortdurend bloot aan de weersinvloeden. Hierdoor is de kans groter dat de dakconstructie gaat krimpen of uitzetten. De koud dak methode wordt daarom in de meeste gevallen niet aangeraden, tenzij het niet anders mogelijk is.

Opbouw isolatie

Een plat dak isoleren volgens de koud dak methode gebeurt meestal met glas- of steenwol, die tussen de balken waar het dakbeschot op rust wordt aangebracht. Is het platte dak van beton, dan wordt er meestal een verlaagd plafond gezet met daartussen het isolatiemateriaal.

Voordelen van koud dak isolatie

• Er zijn niet veel voordelen, omdat het dak direct aan de weersinvloeden bloot staat. Het voordeel is wel dat wanneer warm dak isolatie niet mogelijk is, deze methode beter is dan niet isoleren.

Nadelen van koud dak isolatie

• De dakconstructie staat bloot aan de weersinvloeden, waardoor condensvorming mogelijk is.

Omgekeerd plat dak

Een plat dak isoleren volgens het omgekeerd plat dak principe, lijkt op warm plat dak. Het verschil is dat de dakbedekking niet over de isolatieplaten gelegd wordt, maar dat de isolatieplaten over de bestaande dakbedekking aangebracht worden. Je hoeft geen nieuwe dakbedekking aan te brengen, waardoor deze methode goedkoper en handiger is bij een dakrenovatie.

Opbouw isolatie

De bestaande dakbedekking is de ondergrond van de isolatieplaten. Over deze isolatieplaten kan dan rechtstreeks grind of tegels gelegd worden, zodat de dakisolatie blijft liggen.

Voordelen omgekeerd dak isolatie

• Ideale methode voor dakrenovatie.
• Geen damwerende folie nodig omdat je gebruik maakt van bestaande dakbedekking.
• Goedkoop

Nadelen omgekeerd dak isolatie

• Dakconstructie moet stevig zijn vanwege de ballastlaag.
• Isolatie van eventuele hoeken is wat lastiger.
• Minder isolerende werking dan bij een warm dak.

Prijzen voor een plat dak isoleren

De prijs die je betaalt voor de isolatie van je plat dak is in de eerste plaats afhankelijk van de gekozen methode. Ook de soort isolatie en dakbedekking hebben erg veel invloed op de prijs.

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Er bestaan erg veel soorten dakbedekking voor een plat dak, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Hierbij laat je je dus best begeleiden, zodat je de beste keuze maakt voor jouw situatie. Hieronder bespreken we daarom de belangrijkste soorten dakbedekking voor je plat dak. Verdere hulp nodig om een goede dakbedekking te kiezen? Lees ons artikel:  Ddakbedekking voor een plat dak kiezen.

Bitumen dakbedekking

Bitumen is de meest gekozen dakbedekking en wordt gewonnen uit aardolie. APP bitumen is een sterke dakbedekking met polyester die goed bestand is tegen uv-licht en hoge temperaturen. SBS bitumen is voorzien van rubber en heeft daardoor een grotere flexibiliteit. Nadeel is wel dat hij veel minder bestand is tegen uv-licht en daardoor een beschermlaag, zoals grind nodig heeft.

EPDM dakbedekking

EPDM is een folie die gemaakt is van rubber. Het is een uitermate duurzame dakbedekking met een zeer lange levensduur.

PVC dakbedekking

PVC is een folie gemaakt van kunststof. PVC dakbedekking wordt in banen aangebracht die elkaar overlappen. Een groot voordeel hiervan is dat PVC dakbedekking rechtstreeks over een bestaande bitumen dakbedekking aangebracht kan worden. Hierdoor is het dak dubbel beschermd. De gemiddelde levensduur van een PVC dakbedekking is 20 tot 25 jaar.

Deel deze artikelShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin