Een plat dak plaatsen: hoe begin je eraan?

Een plat dak plaatsen is best een onderneming. Vooral als je het nog nooit hebt gedaan, zijn bepaalde elementen cruciaal, zoals het isolatiemateriaal en de soort dakbedekking. Zorg dus dat je jezelf goed voorbereid op de klus van een plat dak plaatsen. Wij overlopen alvast enkele aandachtspunten en geven gerichte tips.

Meest voorkomende opbouw

De constructie van een plat dak kan bestaan uit beton of uit hout. Tegenwoordig worden de meeste platte daken opgebouwd uit beton. Een houten constructie wordt nog wel gebruikt, maar dan voornamelijk voor bijgebouwen of schuren.

Moeilijker is het kiezen van de dakbedekking en isolatie. Er zijn immers heel wat soorten dakbedekkingen, elk met een hun eigen unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Hier laat je je dus best begeleiden, zodat je de beste keuze maakt voor jouw situatie.
Geen idee hoe je hier best aan begint? Wij leggen je alvast de belangrijkste verschillen voor platte dakbedekking uit.

Warm plat dak

Bij een plat dak plaatsen volgens de warm plat dak methode, plaats je de isolatiematerialen aan de buitenzijde van het dak. Op het dakbeschot wordt allereerst een dampwerende folie geplaatst, die de condensvorming tegengaat. Hierop komen vervolgens de dakisolatieplaten die waterdicht zijn en bestand tegen krimpen en uitzetten. Direct over de isolatieplaten kan je ten slotte een dakbedekking aanbrengen van bitumen of EPDM.

Koud plat dak

Bij een plat dak plaatsen volgens de koud plat dak methode, wordt isolatiemateriaal aangebracht onder het dakbeschot. Het isolatiemateriaal bestaat meestal uit glaswol of steenwol die tussen de balken van de dakconstructie komt. Aan de buitenzijde op het dakbeschot komt de dakbedekking. Dit is een methode die niet aangeraden wordt, omdat het dakbeschot direct aan temperatuurschommelingen onderhevig is.

Omgekeerd plat dak

Deze methode wordt zo genoemd, omdat je de bestaande dakbedekking gebruikt als een dampscherm. Over deze bestaande dakbedekking plaats je dan de isolatieplaten. Om de isolatieplaten op hun plaatst te houden, is het nodig om voor een ballast te zorgen in de de vorm van tegels of grind dat over de isolatieplaten komt.

 

Bovenstaande omschreven constructies bestaan steeds uit een drietal onderdelen: het dampscherm, de isolatie en de dakbedekking. Bij het plaatsen gaat vaak het volgende mis:

Het dampscherm

Het dampscherm is een uitermate belangrijk onderdeel van de dakopbouw. Toch wordt er vaak nog voor een verkeerde soort dampscherm gekozen. In sommige gevallen wordt het dampscherm zelfs helemaal vergeten. Wil je condensatie en vochtproblemen voorkomen, kies je best voor een goed vochtwerend dampscherm.

Verkeerde isolatie

Als je een plat dak isoleert, is het belangrijk om te kiezen voor het juiste isolatiemateriaal. Veel te vaak wordt hier te weinig tijd voor genomen, wat resulteert in een slechts isolatie.
Ook een correcte plaatsing is niet te verwaarlozen. Wie zijn isolatie slecht plaatst, creëert namelijk koudebruggen, wat de werking van isolatie voor een groot deel teniet doet.

Isolatie zelf plaatsen of laten doen?

In principe is het heel goed mogelijk om zelf een plat dak te plaatsen en te isoleren. Maar om fouten te voorkomen, hou je best aan de geldende richtlijnen voor het betreffende materiaal. Wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken, bestel dan een kant en klaar doe het zelf pakket. Daar zitten alle onderdelen bij die je nodig hebt, zodat je niets mist.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een expert, wat je heel wat kopzorgen zal besparen.

100% zuiver water

Een regenput is tegenwoordig bij nieuwbouwwoningen verplicht. Daarbij wordt regenwater uit de afvoerpijpen verzameld. Dat water kan je dan bijvoorbeeld in de tuin gebruiken. Er zijn daksystemen die 100% zuiver water garanderen, waarin je zelfs kunt wassen.

Tweemaal per jaar het dak controleren

Om de kwaliteit van je platte dak te behouden, is een regelmatige controle van belang. Doe dit zo’n tweemaal per jaar en kijk of er dakgoten en afvoeren verstopt zitten. Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten, zodat je de controlebeurt niet vergeet, maar dit is voor particulieren niet gebruikelijk.