Roofing, PVC en EPDM – het ecologische verschil

Je plat dak bedekken kan je met verschillende materialen: roofing, PVC, EPDM, … Maar wat is het verschil, wat zijn de voordelen en welk materiaal kies ik best voor mijn dak? Het belangrijkste verschil zit in de duurzaamheid. EPDM is namelijk dé duurzame keuze wanneer het gaat over het bedekken van je plat dak. Toch zijn er nog een heleboel andere verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de voornaamste verschillen tussen de verscheidene materialen. 

Platte daken zijn tegenwoordig erg populair en worden ieder jaar populairder. En dat is niet zomaar. Platte daken hebben immers een positief effect op het energieverbruik van een gebouw, doordat zij zorgen voor een compacte bouwschil. Het dak is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de warmte in een woning. Het beperken van het dakoppervlakte is dus een slimme zet om de energieprestatie van een gebouw te verbeteren. Daarnaast is het met een plat dak ook nog mogelijk om het oppervlak nuttig te besteden door er bijvoorbeeld een groen dak van te maken.

Traditionele roofing

In België wordt op platte daken voornamelijk traditionele roofing gelegd. Dit materiaal bestaat uit bitumen dakbanen. Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie. Wanneer aardolie wordt geraffineerd, worden de lichtere stoffen, onder andere benzine en diesel, eruit gehaald. Na distillatie blijft er een zware, plakkerige substantie genaamd over. Deze substantie heet bitumen. Bitumen heeft van zichzelf een zwarte kleur en is waterafstotend. Tegenwoordig bestaan de dakbanen uit gemodificeerd bitumen. Die zijn bewapend met polyester of een ander type wapening waardoor het bitumen steviger is geworden. Bitumen heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Kunststof

De laatste jaren is kunststof bedekking aan populariteit aan winnen. Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar en kunststof heeft veel voordelen ten opzichte van bitumen. Zo heeft kunststof onder meer een langere levensduur dan bitumen. Daarbij is kunststof ook milieuvriendelijker doordat de bedekking dunner is, lichter van gewicht en het vaak mogelijk is om deze materialen te recyclen.

PVC

PVC is een van de meest gebruikte vormen van dakbedekking op platte daken. Het wordt vaak gekozen omdat het in vele kleuren gelegd kan worden en zo dus perfect op je dak past. PVC heeft een levensduur van 25 jaar. Daarna kan het gerecycled worden, waardoor het een milieuvriendelijker alternatief is voor dakbedekking. PVC wordt op het dak aangebracht door het te lijmen. Voordelen van het gebruik van PVC op een plat dak zijn: milieuvriendelijkheid, recyclebaar, en wortelbestendig. Bovendien is het een erg onderhoudsarm materiaal.

EPDM

EPDM is een populair kunststof om platte daken mee te bedekken. Het heeft een veel langere levensduur dan PVC. Ook kan het in één keer op het dak worden gelegd, omdat een folie in de fabriek op maat kan worden gemaakt. In tegenstelling tot PVC kan dit materiaal op bijna alle ondergronden worden geplaatst. Tevens is het zeer elastisch en tot 400% rekbaar. Als het materiaal na 50 jaar aan vervanging toe is, kan het 100% gerecycled worden, waardoor deze veel minder milieubelastend en duurzamer is dan andere soorten dakbedekking. Dit materiaal wordt ook vaak aangeraden als onderlaag bij het aanleggen van een groen dak.

Voordelen van EPDM ten opzichte van roofing

Lange levensduur

EPDM heeft een aantal voordelen ten opzichte van roofing. Het heeft een langere levensduur dan bitumen, namelijk een levensduur van 50 jaar. Dit terwijl bitumen slechts 25 à 30 jaar mee kan gaan.

Naadloos

Dakbedekking van EPDM is naadloos te leggen. Met één grote folie kan een heel dak bedekt worden. Traditionele roofing wordt daarentegen gelegd in banen van maximaal een meter breed. Daardoor ontstaan bij het leggen van bitumen een groot aantal naden. De naden zorgen voor een andere uitstraling van het platte dak dan wanneer er geen naden zichtbaar zijn. Tegelijkertijd zijn deze naden ook de zwakke punten in de dakbedekking. Daardoor kunnen er bij de naden sneller lekkages ontstaan.

Gemak van plaatsing

Het leggen van bitumen is een arbeidsintensief proces van dakwerken. Die arbeid kost uren en geld. Doorgaans is kunststof gemakkelijker en sneller te leggen. Daardoor heeft het lagere arbeidskosten in dakwerken.

Snelle beloopbaarheid

Een van de voordelen van een plat dak, is dat je er iets leuks mee kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld een dakterras van maken of er een tuin planten. Dan is het wel zo handig als je zonder problemen op het dak kunt lopen. Bij EPDM kun je zowel in de winter als in de zomer op het dak lopen zonder het risico te lopen deze te beschadigen. Bij traditionele roofing is dat niet het geval. De bitumen wordt stug in de winter waardoor er blaasvorming kan ontstaan. Door in de zomer op de bitumen te lopen kan deze kapot gaan.

Geschikt voor waterrecuperatie

Platte daken zijn erg interessant voor waterrecuperatie. Waterrecuperatie is de term voor het opvangen van regenwater op het dak. Dat regenwater gaat vervolgens door een afvoerpijp naar een regenton of regenwatertank. Het water is dan al gefilterd, waardoor er geen blaadjes en takken in de regenton belanden. Met behulp van een pomp kan dit water naar de buitenkraan, de wasmachine of het toilet worden vervoerd. Met een plat dak met EPDM kun je zonder problemen regenwater opvangen en gebruiken. Het bitumen van traditionele roofing geeft een afscheiding, waardoor je óf het water nog extra dient te filteren voordat je het kunt gebruiken, óf je regelmatig een nieuwe coating aan moet brengen op de bitumen.

Duurzaam

EPDM is dus een uitstekend materiaal om uw platte dak mee te bedekken. Het heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele roofing en PVC. Het gaat langer mee dan de meeste andere materialen. Dat maakt dat het een duurzaam materiaal is om je dak mee te bedekken, vooral ook omdat het materiaal na 50 jaar nog 100% kan worden hergebruikt.

Op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen bij het onderhoud of vernieuwen van je plat dak? Vraag meteen een vrijblijvend adviesgesprek aan bij Roozenburg Dakwerken.