Voor- en nadelen van zonnepanelen plaatsen

De maatschappelijke discussie over het besparen van energie is volop bezig. Het is noodzakelijk om op termijn geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken en over te schakelen op milieuvriendelijkere opties. Daarnaast stijgen de Belgische energiekosten, door verschillende taksen en de verhoging van het btw-percentage. Zonnepanelen plaatsen kan daarom een interessante optie zijn. Daarbij is het verstandig om voor de plaatsing, je eerst te verdiepen in de voor- en nadelen van zonnepanelen plaatsen.

De voordelen van zonnepanelen

Het grootste voordeel van het plaatsen van zonnepanelen, is vermoedelijk dat je minder afhankelijk bent van de elektriciteit van het net. Wat je zelf opwekt, kan je zelf verbruiken en trek je dus niet meer van het net. Je betaalt minder elektriciteit, wat een goed is, gezien we doorheen de jaren steeds maar meer betalen voor onze energie.

De kostprijs van zonnepanelen

De kostprijs is absoluut een belangrijke factor. Er zijn verschillende zaken die de kostprijs van zonnepanelen bepalen, zoals de soort, de hoeveelheid en hoe gemakkelijk de zonnepanelen te plaatsen zijn. Een eenduidige prijs noemen is dan ook niet eenvoudig. En daardoor is de kostprijs van zonnepanelen vaak ook een prijs op maat voor je eigen situatie.

Ga wel bij de berekening uit, dat een gezin gemiddeld 1000 kWh per persoon per jaar verbruikt. Voor een heel gezin zal dit gemiddeld 3.500 tot 4.000 kWh per jaar zijn. Dit kan je gebruiken naar de berekening van het aantal zonnepanelen en de kostprijs ervan. Gelukkig zijn de prijzen voor zonnepanelen wel sterk gedaald de afgelopen jaren. Zo wordt het dus steeds aantrekkelijker om ze te plaatsen.

De terugverdientijd voor zonnepanelen

Het is niet altijd even simpel om uit te rekenen na hoeveel jaren jij je investering hebt terugverdiend.

Als je uitgaat dat een gemiddeld gezin 3.500 tot 4.000 kWh nodig heeft, dan komt dit overeen met een gemiddelde investering van € 9.500,- tot € 10.000,-. De gemiddelde besparing op de energiefactuur zal ongeveer € 750,- tot € 1.000,- per jaar zijn.

Je zonnepanelen kunnen dus binnen 10 jaar terugverdiend zijn. Aangezien ze vandaag de dag een levensduur van minimaal 25 jaar hebben, is dit een erg interessante investering. Houdt wel rekening met een klein jaarlijks rendementsverlies, wat gebruikelijk is voor zonnepanelen.

Enkele tips voor het plaatsen van zonnepanelen:

Kijk niet enkel naar de prijs

Als een installateur een mooie prijs vraagt voor het plaatsen van zonnepanelen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar laat een goedkope prijs niet enkel de hoofdreden zijn om voor een bepaalde installateur te kiezen. Een goede installateur zal je gehele woning inspecteren en je zonnepanelen berekenen voor jouw unieke situatie. Dit kan de eindprijs misschien iets verhogen, maar kwaliteit heeft zijn prijs. Maar omdat er overal rekening mee is gehouden, zul je meer rendement hebben, waardoor je uiteindelijk meer bespaart.

Stel de installateur vragen

Voel je vooral niet te bescheiden om je installateur te overspoelen met vragen. De technologie achter zonnepanelen is immers niet eenvoudig en lang niet iedereen is op de hoogte van de werking ervan. Zo voel je je aan het eind van de rit helemaal comfortabel bij je investering.

Vermijd schaduw

Een heel belangrijk punt bij de plaatsing van zonnepanelen is de schaduw. Wanneer zonnepanelen geen direct zonlicht ontvangen, zal de opbrengst flink dalen. Een goede installateur zal hier rekening mee houden, zoals het vermijden van schaduw door schoorstenen, bomen of dakkapellen. Ook de kant waar ze geïnstalleerd worden is erg belangrijk. Plaatsing tussen het zuidoosten en zuidwesten geeft het hoogste rendement.

Offertes vergelijken

Vergelijk de verschillende offertes die je ontvangt nauwkeurig. En bekijk naast de prijs ook de dienstverlening en de productgarantie. De productgarantie garandeert je namelijk dat de zonnepanelen na het einde van de levensduur nog voor een bepaald percentage werken. Garantie op schade is ook belangrijk. Als een leverancier een IEC61215 garantie kan afgeven, dan zijn de zonnepanelen ook tegen bepaalde weersinvloeden, zoals hagel bestand.

De zonnekaart

Ben je aan het overwegen op zonnepanelen aan te schaffen? Dan raadpleeg je best eens de zonnekaart. Via deze tool kom je te weten of je dak al dan niet geschikt is voor zonnepanelen. Geef simpelweg je adres in en je krijgt met behulp van een kleurencode een eerste indicatie over de oriëntatie van je dak. Bovendien levert de zonnekaart een schatting van aankoopprijs en terugverdientijd.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, wij zijn er voor jou om je van a tot z te begeleiden.

Deel deze artikelShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin