De voordelen en nadelen van een plat dak

Platte daken komen nog altijd weinig voor in België. En dat is vreemd, want een plat dak heeft namelijk erg veel voordelen. Ga jij binnenkort bouwen of verbouwen of is jouw dak misschien aan vervanging toe? Dan kunnen platte dakwerken de oplossing zijn. Wil je weten wat de voordelen van een plat dak zijn? Wij hebben alle voor- en nadelen van een platte dakbedekking hieronder op een rijtje gezet.

Meer ruimte in huis

Het meest voor de hand liggende voordeel, is de enorme winst aan ruimte met een plat dak. Een schuin dak zorgt er immers voor dat de bovenste ruimtes smaller worden vanwege de schuine afloop van de daken. Met platte dakwerken geniet je altijd van het hele oppervlak. Zo kun je bijvoorbeeld van de zolderkamer, twee ruime slaapkamers maken. Wil je dus op een eenvoudige manier je grondoppervlakte zo optimaal mogelijk benutten? Kies dan voor een platte dakbedekking.

Makkelijk te isoleren

Een plat dak is zeer eenvoudig om te isoleren, veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld een puntdak, waarbij de overeenkomstige dakwerken intenser zijn. Het isoleren van platte dakwerken is niet afhankelijk van zwaartekracht zoals bij een puntdak, waardoor het isoleren bij platte dakwerken snel en vakkundig verloopt.

Platdak = goedkoop

Een reden waarom veel huiseigenaren kiezen voor het bouwen van een plat dak, is omdat het een stuk voordeliger is dan een puntdak. Niet alleen is er minder materiaal nodig, ook het bouwwerk is een stuk eenvoudiger. Het leggen van een plat dak is een relatief eenvoudige opdracht in tegenstelling tot een puntdak. Op zoek naar een voordelige dakrenovatie? Kies voor een plat dak en bespaar heel wat geld op jouw dak.

Eenvoudig bijbouwen

Stel je wilt na een aantal jaar gaan aanbouwen, dan is dat met een schuin dak of punt dak nog een behoorlijke opgave. Platte daken zijn erg handig wanneer je wilt aanbouwen. Je kunt dan gewoon aanbouwen aan het huis en een dak op de aanbouw laten plaatsen, zonder dat het er direct vreemd uitziet.

Regenwater hergebruiken

Het water dat neerkomt op platte daken, wordt afgeleid en kan vervolgens opgevangen worden. Door de snelle afvoer bij platte daken kan het regenwater simpelweg hergebruikt worden. Platte daken hebben dus een slim afvoersysteem, waardoor er geen water op het dak blijft staan.

Dakterras

Een terras bouwen op een schuin dak? Ja, dat barbecuen wordt erg uitdagend. Is je buitenruimte eerder beperkt, of vind je een dakterras simpelweg erg leuk (Waar we volledig mee eens zijn!), dan kies je best voor een plat dak. Belangrijk is wel om tijdens de dakrenovatie al rekening te houden met deze wens. Het dak kan dan extra verstevigd worden, zodat deze sterk genoeg is voor een dakterras.

Minder duurzaam

Een nadeel van platte daken, is dat deze in vele gevallen minder duurzaam zijn. Een platte dakbedekking wordt best om de 30 jaar vervangen. Door zware regenval en wind kan het dak namelijk sneller aangetast worden. Een platte dakbedekking is dan wel goedkoop om te plaatsen, maar door de vervanging iedere 30 jaar, komen er toch veel kosten bij kijken.
Net zoals een ander dak, heeft ook een plat dak van tijd tot tijd een grondige onderhoudsbeurt nodig. Zo hou je niet enkel jouw dak proper, het is bovendien ook voordelig voor de levensduur van je dak. Tips voor het onderhoud van je plat dak lees je in 6 tips voor het onderhoud van je plat dak.

Uitstraling

Een belangrijke reden dat velen nog kiezen voor een puntdak, is simpelweg omdat ze de uitstraling van een plat dak minder aantrekkelijk vinden. Toch hoeft dit helemaal geen reden te zijn, platte dakwerken hebben namelijk meer voordelen dan nadelen.

Bijkomend kan het interessant zijn om je te verdiepen in de verschillende soorten dakbedekking. Zo kan je onder meer kiezen voor een EPDM dakbedekking. In dit artikel lees je alle voordelen van een EPDM dakbedekking.

Zo, nu je op deze manier meer zicht hebt op de voordelen én nadelen van platte daken, kan je doelgericht de perfecte keuze maken voor jouw dak. Heb je toch nog hulp nodig of laat je je graag begeleiden door een expert? Wij staan klaar om jou te helpen.