Wat komt er allemaal bij een dakrenovatie kijken?

Kies je voor een dakrenovatie of dan toch een volledig nieuw dak? Welk soort dakpan kies je dan? En wat met de dakgoten? Ja, een dakrenovatie is een hele klus, waarbij je op voorhand heel wat denkwerk moet verrichten en voorbereidingen moet treffen. Maar wie last heeft van keuzestress, helpen wij graag verder. 

Dakrenovatie van een leien dak

Een leien dak kan gerealiseerd worden met natuurleien (leisteen) of met kunstleien (vezelcement). De plaatsing van deze leien kan met verschillende patronen, met telkens een unieke uitstraling. De belangrijkste keuze die je hierbij moet maken, is de keuze tussen een enkelvoudige dekking of een dubbele dekking. Een enkelvoudige dekking is de goedkopere optie, maar wij raden toch aan om eerder voor een dubbele dekking te kiezen, aangezien je hiermee de kans op lekkages extra beperkt.

Daarbij moet je wel rekening houden met het gewicht van de leien. Kies je voor een dubbele dekking, kies je immers voor extra gewicht. Overleg dus best eerst even met de architect of ingenieur om na te gaan of je dak dit gewicht aankan. Je kunt ook opteren voor kunstleien of bitumenleien, die beiden minder wegen maar tegelijk ook minder duurzaam zijn.

Renoveren en herstellen van een leien dak

Leien die losgekomen zijn door doorgeroeste leihaken of een stevig onweer, dienen absoluut vervangen te worden. Water dat via een leien dak naar binnen sijpelt kan namelijk heel wat schade veroorzaken, zoals schimmel, ongedierte en daklekkage. Het tijdig vervangen van losliggende leien voorkomt dus een hele reeks extra dakwerken.

Dakrenovatie bij platte daken

Er bestaan verschillende soorten platte daken, zoals koude, omgekeerde en warme platte daken, naargelang de ligging van de dakisolatie. Voor de dakbedekking zijn er ook meerdere opties: PVC-folie, EPDM of roofing (bitumen). Deze bedekking kan gelijmd, gelast of mechanisch bevestigd worden op de dakisolatie (bij een warm dak). Afhankelijk van de opbouw kan een plat dak ook als groen dak dienst doen.

Herstellen en renoveren van platte daken

Dakwerken bij platte daken zijn niet vanzelfsprekend. Zo moet er bijvoorbeeld extra dakisolatie geplaatst worden, of moet de oude isolatie vervangen worden. Bij oudere platte daken zorgen slijtage en de invloed van UV-straling voor de meeste problemen. Ze veroorzaken scheuren en blaasvorming in roofing, lekkages aan dakdoorvoeren, … Lasnaden kunnen loskomen door slechte verlijming en allerlei problemen met de dakrand dienen zo snel mogelijk opgelost te worden.

Dakrenovatie van dakgoten en regenpijpen

Het herstellen van dakgoten is een belangrijk onderdeel van dakwerken. Hanggoten en bakgoten geraken makkelijk verstopt, beginnen snel te lekken en zijn gevoelig voor houtrot. Door een slechte hechting aan het dak gaat de afwatering naar de afvoerpijpen niet meer voldoen, met een ophoping van mos en bladeren als gevolg. Dit extra gewicht doet de goten doorhangen of zelfs volledig afbreken. Bij bakgoten kan het hout rotten door het insijpelen van vocht. De dakgootbekleding vervangen is dan de enige optie.

PVC gootstukken kunnen slecht aan elkaar aangesloten zijn, waardoor waterinfiltratie gaat optreden. Bij zinken hanggoten kunnen de lasnaden afbreken, met een slechte waterafvoer als gevolg. In beide gevallen is het vervangen van de dakgoten de beste optie.

Dakrenovatie van constructiehout

De constructie van een dak bestaat uit verschillende soorten hout. Om de draagkracht van het dak te garanderen mag dit hout niet in slechte staat zijn. In geval van waterschade gaat het hout rotten en broos worden. Dan is het dakhout vervangen de beste optie is.

Advies nodig bij jouw dakrenovatie?

Kan je wel advies gebruiken bij jouw dakrenovatie? Je dak vernieuwen of renoveren is dan ook een heel project. Bovendien worden de eisen, waaraan een dak moet voldoen, steeds maar strenger. Wil je zeker zijn dat je de juiste beslissingen maakt, laat je je daarom best begeleiden door een expert die ter plaatse komt voor advies op maat.

Graag een expert aan huis? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur.