Wat komt er allemaal bij een dakrenovatie kijken?

De prijs van een nieuw dak? Een pak meer dan een dakrenovatie. Maar wat komt er allemaal bij zo’n dakrenovatie kijken? Wat is de win situatie? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het herstellen of renoveren van je dak? Hoeveel gaat zo’n renovatie kosten?

In dit artikel trachten we meer duidelijkheid te scheppen door de vijf meest voorkomende dakwerken te bespreken.

Dakrenovatie van dakpannen

Leien en dakpannen worden het vaakst gebruikt als dakbedekking op een hellend dak. Dit is dan ook de dakbedekking waarbij de meeste problemen voorkomen, ongeacht het type dakpan. Zo kunnen oude dakpannen na een hagelbui of een stevig onweer makkelijk scheuren vertonen of zelfs breken. Wanneer het vriest kan bevroren water in de kleine scheurtjes gaan uitzetten en de dakpannen doen breken.

In deze gevallen is het vervangen van de dakpannen de enige optie. Daarnaast moeten ook de hulpstukken zoals de gevelpan, broekstuk,… vervangen of hersteld worden.

Hoe herstel je het dak

Ten eerste laat je na een grondige dakinspectie een offerte opmaken door de dakwerker. Vervolgens moet de dakbedekking verwijderd worden. Loszittende pannen worden terug op hun oorspronkelijke plaats gezet, gebroken leien en pannen worden weggehaald. Ga steeds na of dakpannen al dan niet gerecupereerd kunnen worden.

Soms is het ook nodig om onderdelen van het dakhout zoals onderdak, pannenlatten en stoflatten te vervangen.
Ten slotte kunnen de nieuwe pannen en leien geplaatst worden.

Dakrenovatie van een leien dak

Een leien dak kan gerealiseerd worden met natuurleien (leisteen) of met kunstleien (vezelcement). De plaatsing van deze leien kan op verschillende manieren gebeuren, met een ander patroon als resultaat. Je hebt meestal de keuze tussen een enkelvoudige of dubbele horizontale plaatsing of een enkelvoudige dekking met ruitleien. Hoewel een enkelvoudige dekking goedkoper is, heeft het meer kans op lekkage waardoor een dubbele laag beter is.

Bij de dakrenovatie van een leien dak moet je wel rekening houden met het gewicht van een dubbele laag leien. Overleg daarom eerst met de architect of ingenieur om na te gaan of het dak dit gewicht aankan. Je kunt ook opteren voor kunstleien of bitumenleien, die beiden minder wegen maar ook minder duurzaam zijn.

Renoveren en herstellen van een leien dak

Leien die losgekomen zijn door doorgeroeste leihaken of een stevig onweer dienen vervangen te worden. Water dat via een leien dak naar binnen sijpelt kan namelijk heel wat schade veroorzaken zoals schimmel, ongedierte en daklekkage. Het tijdig vervangen van losliggende leien voorkomt dus een hele reeks extra dakwerken.

Dakrenovatie bij platte daken

Er bestaan verschillende soorten platte daken zoals koude, omgekeerde en warme platte daken, naargelang de ligging van de dakisolatie. Voor de dakbedekking zijn er meerdere opties: PVC-folie, EPDM of roofing (bitumen). Deze bedekking kan gelijmd, gelast of mechanisch bevestigd worden op de dakisolatie (bij een warm dak). Afhankelijk van de opbouw kan een plat dak ook als groen dak dienst doen.

Herstellen en renoveren van platte daken

Dakwerken bij platte daken zijn niet vanzelfsprekend. Zo moet er bijvoorbeeld extra dakisolatie geplaatst worden, of moet de oude isolatie vervangen worden. Bij oudere platte daken zorgen slijtage en de invloed van UV-straling voor de meeste problemen. Ze zorgen voor scheuren en blaasvorming in roofing, lekkage aan dakdoorvoeren… Lasnaden kunnen loskomen door slechte verlijming en allerlei problemen met de dakrand dienen zo snel mogelijk opgelost te worden.

Dakrenovatie van dakgoten en regenpijpen

Het herstellen van dakgoten is een belangrijk onderdeel van dakwerken. Hanggoten en bakgoten geraken makkelijk verstopt, beginnen al snel te lekken en zijn gevoelig voor houtrot. Door een slechte hechting aan het dak gaat de afwatering naar de afvoerpijpen niet meer voldoen, met een ophoping van mos en bladeren als gevolg. Dit extra gewicht doet de goten doorhangen of zelfs volledig afbreken. Bij bakgoten kan het hout rotten door het insijpelen van vocht. De dakgootbekleding vervangen is dan de enige optie.

PVC gootstukken kunnen slecht aan elkaar aangesloten zijn, waardoor waterinfiltratie gaat optreden. Bij zinken hanggoten kunnen de lasnaden afbreken, met een slechte waterafvoer als gevolg. In beide gevallen is het vervangen van de dakgoten de beste optie.

Dakrenovatie van constructiehout

De constructie van een dak bestaat uit verschillende soorten hout. Om de draagkracht van het dak te garanderen mag dit hout niet in slechte staat zijn. In geval van waterschade gaat het hout rotten en broos worden. Ook dan is het dakhout vervangen de beste optie is.